Zonne-energie

Zonne-energie:  zonne-energie

Zonne-energie is, zoals het woord zelf al duidelijk maakt, energie die afkomstig is van de zon. Wat veel mensen niet weten is dat de zon een ster is die zich op 150 miljoen kilometer afstand van de aarde bevindt. En toch kunnen wij met hulp van de zon onze mobiele telefoon opladen of zelfs het hele huis verlichten. De kracht van de zon zorgt ervoor dat we tijdens de zomer nauwelijks verwarming nodig hebben. De zon maakt energie door een proces dat kernfusie heet. In de kern van de zon is het maar liefst 15 miljoen graden. De waterstofdeeltjes, waar de zon grotendeels uit bestaat, botsen met elkaar in de hitte en daardoor ontstaat helium. De energie die hierbij ontstaat wordt door de zon uitgestraald in de vorm van licht en warmte.

Zonne-energie:

Om de energie van de zon te kunnen gebruiken in het dagelijkse leven hebben we zonnepanelen en zonnecollectoren nodig. Deze systemen worden ook wel photo-voltaïsche systemen genoemd, oftewel PV-systemen. In tegenstelling tot zonnepanelen leveren zonnecollectoren geen energie maar warmte. Zonnecollectoren worden meestal gebruikt om water te verwarmen voor bijvoorbeeld een zwembad. De warmte waarin het zonlicht omgezet word kan ook gebruikt worden om je huis te verwarmen. Dezer manier van verwarmen werkt het beste via vloer- en wandverwarming. Zonnecollectoren op het dak vangen de warmte van het zonlicht op. Dit wordt vervolgens doorgestuurd naar de zonneboiler waar het water dat door de verwarmingen stroomt verwarmt wordt. In de zonnecollectoren zit een speciale vloeistof die niet kan bevriezen in de winter.

Wie gebruik maakt van zonnepanelen heeft tevens een omvormer nodig. Een omvormer zet de gelijkstroom die van de zonnepanelen komt om in wisselstroom of wisselspanning. Wisselstroom is de stroom die we dagelijks gebruiken, deze gaat dus direct naar het lichtnet. Wisselspanning komt terecht in een eigen net van elektriciteit. Energie die over is kan opgeslagen worden in batterijen of accu’s.

Systemen van zonnepanelen

Er zijn verschillende systemen van zonnepanelen op de markt. Bekijk welke mogelijkheden er zijn.

Bekijk systemen

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Bekijk welke soorten er zijn.

Bekijk soorten

Welke energiebedrijven?

Welke energiebedrijven bieden contracten aan voor huishoudens met zonnepanelen?

Bekijk energiebedrijven