Rendement

rendement Rendement

Rendement is de opbrengst in verhouding met de kosten van een product of dienst. Een simpel voorbeeld: je koopt een pak met 10 koeken voor €1,50, vervolgens verkoop je deze koeken voor €0,10 per stuk. Dit is niet rendabel, want je maakt €0,50 verlies. Als het gaat om zonnepanelen gaat het uiteraard om veel grotere bedragen. Je betaalt eenmalig de aanschaf- en installatiekosten voor de zonnepanelen. In de meeste gevallen is dit inclusief een garantie voor minstens 25 jaar, dit betekent dat er in de loop der jaren geen extra kosten bij komen. Na ongeveer 10 jaar zullen deze kosten terug verdient zijn en is alle energieopbrengst pure winst.

Vervolg ervan:

Een rekenvoorbeeld: Stel je koopt voor € 4000 zonnepanelen die jaarlijks een waarde van € 500 aan stroom opleveren. Na een periode van 8 jaar ga je winst maken met deze zonnepanelen, maar als ze maar 5 jaar meegaan is dit niet rendabel.

Hoe snel je exact van deze winst kunt gaan profiteren hangt ook af van de plaatsing van de panelen. Zonnepanelen die geplaatst worden op het zuiden zullen eerder winstgevend worden dan dat ze geplaatst zijn op het noorden, en dus een hoger rendement opleveren. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid zonlicht de zonnepanelen op kunnen vangen.

Factoren die van invloed zijn voor een optimaal rendement:

– Zorg dat de zonnepanelen vrij zijn van schaduwen van omliggende gebouwen of bomen.
– Houd de zonnepanelen schoon zodat stof en vuil het zonlicht niet kan blokkeren.
– Neerslag zoals sneeuw en hagel kunnen het rendement verlagen indien dit lang blijft liggen.
– Zorg dat de bedrading goed is, controleer dit met enige regelmaat.

Nadat het zonlicht is opgevangen gaat deze energie naar een omvormer, ook deze heeft invloed op het te behalen rendement. Een kwalitatief goede omvormer zorgt dat 95% van de zonne-energie behouden blijft. Met een omvormer van slechtere kwaliteit verlies je al snel tot tientallen procenten van deze opbrengst.

Systemen van zonnepanelen

Er zijn verschillende systemen van zonnepanelen op de markt. Bekijk welke mogelijkheden er zijn.

Bekijk systemen

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Bekijk welke soorten er zijn.

Bekijk soorten

Welke energiebedrijven?

Welke energiebedrijven bieden contracten aan voor huishoudens met zonnepanelen?

Bekijk energiebedrijven