Zonne-huis

zonne-huis

Zonne-huis ontwerpzonne-huis
Om succesvol te zijn van een passieve zonne-huis ontwerp moeten een aantal fundamentele elementen samenwerken:

Thermische massa. Thermische massa in een passieve zonne-energie huis, algemeen beton, baksteen, natuursteen en tegels, absorbeert de warmte van het zonlicht tijdens het stookseizoen en absorbeert de warmte van de warme lucht in de woning tijdens het afkoelen van het seizoen.

Andere thermische massa materialen zoals water en phase change producten zijn meer efficiënt bij het opslaan van warmte, maar metselwerk heeft het voordeel van een dubbele plicht als een structurele afwerking van het materiaal. In goed geïsoleerde woningen in gematigde klimaten, dient de thermische massa inherent te zijn aan woninginrichting en gipsplaten kunnen volstaan, waardoor de noodzaak voor een extra thermische opslag van materialen minder aanwezig hoeft te zijn. Zorg ervoor dat er geen voorwerpen het zonlicht op thermische massa materialen blokkeren.

Distributie mechanismen. Zonne-warmte wordt overgebracht, waar het wordt verzameld en opgeslagen om de verschillende gebieden van het huis, door geleiding, convectie en straling te verwarmen. In sommige huizen, helpen kleine ventilatoren en blowers bij de distributie van warmte. Geleiding treedt op wanneer de warmte zich beweegt tussen twee voorwerpen die in direct contact met elkaar staan, zoals wanneer een door de zon verwarmde vloer je blote voeten verwarmt. Convectie is de warmte-overdracht door middel van een vloeistof, zoals lucht of water, en passieve zonne-huizen maken vaak gebruik van convectie door het verplaatsen van lucht van de warmere gebieden-met een sunspace, bijvoorbeeld in de rest van het huis. Straling is wat je voelt als je naast een houtkachel of een zonnig raam zit en de warmte op je huid voelt. Donkere kleuren absorberen meer warmte dan de lichtere kleuren, en zijn een betere keuze voor thermische massa in passieve zonne-energie woningen.

Controle strategieën. Met het juiste formaat dakoverstekken kan voor schaduw op de verticale zuid ramen tijdens de zomer maanden worden gezorgd. De controle van andere benaderingen omvatten elektronische sensoren, zoals een differentiële thermostaat die signalen naar een ventilator zendt om in te schakelen, bedienbare ventilatieroosters en brandkleppen die warmtestroom toestaan of beperken, laag stralingsvermogen jaloezieën, bedienbaar isolerende luiken en zonwering.

HET VERFIJNEN VAN HET ZONNE-HUIS ONTWERP
Hoewel conceptueel simpel, vereist een succesvolle passieve zonne-home dat een aantal gegevens en variabelen in evenwicht komen. Een ervaren ontwerper kan gebruik maken van een computer model voor het simuleren van de details van een passieve zonne-huis in verschillende configuraties tot het ontwerp past in het budget van de eigenaar, de esthetische voorkeuren en prestatie-eisen.

Een aantal van de elementen die de ontwerper zal beschouwen, omvatten:

Isolatie en afdichting lucht
Venster locatie, type beglazing, raam, zonwering
Thermische massa locatie en het type.
Aanvullende verwarming-en koelsystemen.

De ontwerper zal de toepassing van deze elementen toevoegen, gebruikmakend van passieve zonne-energie ontwerp technieken, om directe winst, indirecte winst en geïsoleerde winst te verkrijgen.